Wat Royalty-free Music betekent

Wat royalty free-muziek betekent

Completely Royalty-free music of zogenaamde PRO-vrije muziek betekent dat u als gebruiker van het muziekstuk slechts een eenmalige vergoeding betaalt voor het gebruik van de muziek zolang u deze gebruikt binnen de voorwaarden van de gekochte licentie. Proud Music biedt geen rights managed- of needledrop-licenties aan, waarbij letterlijk kosten zouden ontstaan voor elk afzonderlijk gebruik.

De golfvorm van de muziektitel „Buccaneers“ van de Proud Music Library

In termen van modern cross-media gebruik is Royalty-free Music veilig en betrouwbaar en wordt geleverd met een duidelijke licentieverklaring voor u als muziekgebruiker. Royalty-free Music wordt soms aangeduid als „licentievrije muziek“, wat een verkeerde term is, omdat een licentie altijd nodig is, maar toch vaak wordt gebruikt.

Twee soorten royalty free-muziek

Er zijn twee soorten: Completely Royalty-free music of zo genoemd PRO-vrije muziek – grijze lijst nummers in onze bibliotheek – waar de componist NIET geregistreerd is bij een auteursrechtenorganisatie (BUMA, STEMRA, GEMA, PRS, SIAE, ASCAP, BMI,…) en nummers van PRO-geregistreerde componisten – gemarkeerd met geel.

Alle rechten voor volledig rechtenvrije muziektracks kunnen rechtstreeks van Proud Music worden gelicentieerd zonder verdere licentiekosten voor jou. Voor beide soorten wordt het synchronisatierecht altijd van te voren geregeld zonder extra kosten, maar in het tweede geval kunnen er royalty’s voor de uitvoering worden toegekend, afhankelijk van het type gebruik en de auteursrechtenorganisatie van uw land.

Royalty-free muzieklicentie

Als je gelijk hebt, kun je niet zeggen „Ik koop muziek“. Dit gaat over een legale aankoop. je koopt het recht om het te gebruiken. Maar het gebruiksrecht moet worden belichaamd – zoals een ticket voor een honkbalwedstrijd. Daarom wordt onze aankoop geleverd met een pdf-licentieovereenkomst die u de details van uw licentiecertificaat, de rechten en details over de track toont. U kunt dit doorsturen naar uw klant, als u producties voor hen maakt, zodat u een bewijs van de juiste licentie heeft. De definitie van Royalty-free music geeft een eenmalige licentievergoeding aan. Deze vorm van licentiëring verschilt van de traditionele vorm van licentiëring doordat er voor elke minuut, elke seconde en elk moment van gebruik van een bepaald muziekwerk een licentie werd betaald. Maar de term kan misleidend zijn. Royalty-free music betekent niet dat bijvoorbeeld de zendtijd volledig vrij is.

Netwerken en radiostations betalen een licentie die hen in staat stelt die muziek op bepaalde tijdstippen en op bepaalde momenten uit te zenden. Zij zijn verplicht om het aantal uitzendingen op een keuvel bij te houden, zodat de muziek goed kan worden opgenomen en vervolgens worden de royalty’s op basis daarvan verdeeld over de muzikanten, componisten en muziekuitgevers. Met andere woorden, Royalty-free music betekent dat u in dit geval een eenmalige licentievergoeding betaalt, maar dat u deze in uw eigen producties kunt gebruiken, ongeacht hoe vaak u deze gebruikt. Toch wordt op deze manier Royalty-free music toegankelijker gemaakt voor het algemene publiek. Of u nu een leraar in een klaslokaal die wil om presentaties dynamischer, een student die werkt aan een project, een vriend werken aan een speciaal cadeau, of als je probeert om de juiste manier om de juiste manier om voor te stellen te vinden door het creëren van de juiste sfeer, Royalty-free music helpt u uw doel te bereiken.

Royalty-vrije middelen niet gratis muziek

Royalty-free betekent niet dat het muziekstuk vrij te gebruiken is. De meeste Royalty-free-muzieknummers zijn geregistreerd bij een binnen- of buitenlandse auteursrechtenorganisatie. Dit betekent dat het gebruik van een muziekstuk met een registratieformulier (=cue sheet) moet worden gemeld aan de lokale auteursrechtenorganisatie, bijvoorbeeld BUMA, STEMRA, GEMA, PRS, SIAE, ASCAP, BMI,….

Bij het gebruik van Royalty-free music in commercials of advertenties, hoewel het gebruik van de licentieprijs vaak beperkt is, maar al is verduidelijkt, zodat er geen ingewikkelde onderhandelingen met rechthebbenden over muß (pre-cleared music) zullen plaatsvinden. Daarom wordt dit eerder Productiemuziek (Production Music) genoemd of Stock Music. Maar Stock Music is vaak muziek waarbij de componist niet geregistreerd staat bij een binnen- of buitenlandse auteursrechtenorganisatie. In de Proud Music Library vindt u deze muziek onder het label „completely royalty-free music“ (PRO-vrij).

Production Music 2019
Production Music – Proud Music Library

Onze royalty free-muziekinhoud is zeer divers, variërend van rock/pop, dans, elektronica tot filmische, epische en orkestrale stemmingen. Wij leveren ook Production Music die beschermd wordt door Performing Rights Organisation (PRO’s) zoals PRS, SACEM, GEMA, SIAE, IMRO, SGAE, ASCAP, BMI etc., maar wij bieden ook licenties aan, die volledig vrij zijn van de rechten van de Performance Rights Organisations – belangrijk als je te maken hebt met zakelijke media. U betaalt slechts een eenmalige licentievergoeding vooraf.

Veröffentlicht von

Alexander Talmon

Alexander Talmon ist Mit-Geschäftsführer bei Proud Music und hat sich auf Medienrecht spezialisiert. Er schreibt regelmäßig für das Proud Music Blog zu medienrechtlichen Themen. Er war rund 10 Jahre Lehrbeauftragter an der Hochschule Rhein-Main in Wiesbaden, Schwerpunkt Medienrecht und gibt hierzu auch Workshops. Da er auch selbst komponiert und produziert, schreibt er aber auch gerne Beiträge zu musik- und technikrelevante Themen.